Η θεά με τα φίδια στον Λάκκο

Η θεά με τα φίδια, της μινωικής εποχής, «κατοικεί» εδώ και λίγες ημέρες στην μικρή γειτονιά του Λάκκου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Οι εθελοντές του «Lakkos Project»… ξαναχτύπησαν, «μεταμορφώνοντας» παλιά κτίρια της οδού Γιαννίκου.

Η θεά με τα φίδια (Θεά των Όφεων) «μετακόμισε» στον Λάκκο, δίνοντας χρώμα σε ένα από τα παλιά σπίτια της περιοχής. Ακριβώς δίπλα, «ξεφύτρωσε» μία ιδιαίτερη τοιχογραφία. Και λίγα βήματα πιο κάτω, οι μουντοί και «ταλαιπωρημένοι» τοίχοι άλλων δύο κτιρίων άλλαξαν όψη και «χαμογελούν», πολύχρωμοι και… φρέσκοι, στους περαστικούς. Ο Αυστραλός καλλιτέχνης και «ψυχή» του «Lakkos Project», Μάθιου Χάλπιν, οι καλλιτέχνες – εθελοντές και οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν πάλι το… θαύμα τους. Και ετοιμάζουν και άλλες εκπλήξεις στον Λάκκο, το επόμενο διάστημα.

Η θεά με τα φίδια

Το αγαλματίδιο της θεάς με τα φίδια βρέθηκε στο θησαυροφυλάκιο του ανακτόρου της Κνωσού. Για την ακρίβεια, βρέθηκαν δύο αγαλματίδια, που εικάζεται ότι αντιστοιχούσαν στην μητέρα θεά και την κόρη. Το μικρότερο αγαλματίδιο παριστάνει την θεά με τα φίδια όρθια, με τα χέρια ανασηκωμένα.

θεά με τα φίδια-ιστορία

Φοράει ένα περίτεχνο ένδυμα, χαρακτηριστικό της μινωικής περιόδου, που χωρίζεται σε επτά επίπεδα και έχει το στήθος ακάλυπτο. Η μορφή της είναι αυστηρή και άκαμπτη. Το ανοικτό στήθος θεωρείται ότι συμβολίζει την γονιμότητα, την φύση. Και τα φίδια που έχουν «παγιδευτεί» στα χέρια της θεάς, αναδεικνύουν την δύναμή της, την κυριαρχία της στην φύση. Τα αγαλματίδια της θεάς με τα φίδια ανήκουν, σήμερα, στην συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Διαβάστε επίσης