«Χορεύοντας» με τα ρίχτερ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Τι είναι ο σεισμός; Πώς δημιουργείται; Τι κάνουμε πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον σεισμό; Ο σεισμικός προσομοιωτής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου εκπαιδεύει μαθητές και γονείς στην αντιμετώπιση των… επιθέσεων του Εγκέλαδου. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τουρίστες.

Μικροί και μεγάλοι κάθονται στα θρανία, το πάτωμα τρέμει και στον πίνακα της… σχολικής αίθουσας προβάλλεται βίντεο με οδηγίες προστασίας από τους σεισμούς. Ο σεισμικός προσομοιωτής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου εκπαιδεύει μαθητές και γονείς στην αντιμετώπιση των… επιθέσεων του Εγκέλαδου, μέσω ενός διαδραστικού προγράμματος, διάρκειας 12 λεπτών. Το πρόγραμμα προσφέρει στους επισκέπτες πολύτιμες πληροφορίες για το φαινόμενο του σεισμού και την σεισμικότητα της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την δυνατότητα να αισθανθούν κάποιες από τις ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως.

προσομοιωτής-σεισμών-μουσείο-φυσικής-ιστορίας-κρήτη

«Η σεισμική τράπεζα λειτουργεί εδώ και περίπου μία δεκαετία και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα τμήματα της έκθεσης του μουσείου. Στόχος μας ήταν να σχεδιάσουμε μια μονάδα που θα ενημερώνει το κοινό για τους κινδύνους ενός σεισμού και θα δίνει τις απαραίτητες γνώσεις για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης, σε προσωπικό επίπεδο. Επειδή θέλαμε να δώσουμε έμφαση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του προγράμματος, διαμορφώσαμε τον χώρο με τέτοιον τρόπο, ώστε να μοιάζει με σχολική αίθουσα» εξηγεί ο γεωλόγος, υπεύθυνος του τμήματος Βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Χαράλαμπος Φασουλάς.

Ο σεισμικός προσομοιωτής συνδυάζει το στοιχείο της δόνησης με ένα σύστημα προβολής πληροφοριών σε προτζέκτορα. Και είναι «εξοπλισμένος» με τεχνολογικά εφόδια που καθιστούν δυνατή την αναπαράσταση οποιουδήποτε σεισμού. «Μπορούμε, για παράδειγμα, να… ζωντανέψουμε τον φοβερό σεισμό του 2011, στην Ιαπωνία (9 Ρίχτερ) ή να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να αντιληφθούν πώς θα ένιωθαν έναν σεισμό στο ισόγειο ή στον 10ο  όροφο ενός κτιρίου. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα. Τι είναι ο σεισμός; Πώς δημιουργείται; Γιατί εκδηλώνεται τόσο συχνά στην περιοχή μας; Τι κάνουμε πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον σεισμό;».

Μεγάλη προσέλευση τουριστών

Η… σχολική τάξη χωράει 16 άτομα, ενώ οι πληροφορίες που προβάλλονται στην οθόνη – πίνακα είναι γραμμένες στα ελληνικά και τα αγγλικά. «Στόχος μας είναι, σε λίγο καιρό, να παρουσιάζουμε αυτό το υλικό και στα ρώσικα. Πέρα από τους μαθητές και τους κατοίκους του Ηρακλείου, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την σεισμική τράπεζα και οι τουρίστες. Και κυρίως εκείνοι που δεν είναι συνηθισμένοι σε σεισμούς (Σκανδιναβοί, Ρώσοι κλπ.)» σημειώνει ο κ. Φασουλάς.

Σεισμογράφος και προσομοιωτής τσουνάμι

Στην διπλανή αίθουσα, «περιμένει» τους επισκέπτες ένας εκπαιδευτικός σεισμογράφος, που καταγράφει σεισμούς και συλλέγει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας διαθέτει και δεξαμενή προσομοίωσης τσουνάμι, που αποκαλύπτει στο κοινό τις συνθήκες «γέννησης» του φαινομένου.

Διαβάστε επίσης