“Χωματερή” το παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου

Λάστιχα αυτοκινήτων, σπασμένες κλούβες, δεκάδες πλαστικά μπουκάλια «σφηνωμένα» στα βράχια, ξύλινες παλέτες, σωλήνες, φελιζόλ και νάιλον σακούλες.

Το παραλιακό μέτωπο της πόλης του Ηρακλείου, από το ύψος τους Μουσείου Φυσικής Ιστορίας μέχρι τον Καράβολα, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή, καθώς κάποιοι ασυνείδητοι δεν διστάζουν να… ξεφορτώσουν στην περιοχή κάθε λογής σκουπίδια, αδιαφορώντας για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν.

λάστιχο-παραλία-ηράκλειο

Χωματερή δίπλα στο κύμα

Κουτάκια αναψυκτικών, συσκευασίες από κρουασάν, σοκολάτες και γιαούρτια, μπιτόνια, σχοινιά και σανίδες με σκουριασμένα καρφιά, «αναπαύονται» στην… χωματερή, δίπλα στο κύμα. Το «παζλ» της ντροπής και της αδιαφορίας συμπληρώνουν αντικείμενα όπως λαστιχένιες σαγιονάρες, αφίσες, χαρτόκουτα και πόρτες ντουλαπιών. Δίπλα στους σωρούς των σκουπιδιών, γλάροι και θαλασσοπούλια αναζητούν την τροφή τους.

γλάρος-στηνχωματερή-στο-παραλιακό-μέτωπο-ηρακλείου

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι πολλά από τα παραπάνω απορρίμματα παρασύρονται από τα κύματα και καταλήγουν στον βυθό, εντείνοντας το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η ρύπανση σε αριθμούς

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Greenpeace», ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 450 – 500 χρόνια για να αποσυντεθεί.

πλαστικά-μπουκάλια-ηράκλειο-χωματερή

Μία σακούλα χρειάζεται περίπου 55 χρόνια. Ένα κουτάκι από αλουμίνιο διατηρείται για 80 – 200 χρόνια. Μία σόλα παπουτσιού τουλάχιστον 10 χρόνια και μία χάρτινη συσκευασία γύρω στους τρεις μήνες.

Διαβάστε επίσης