Οι 5+1 συμβουλές για να μην βγει… μάπα το καρπούζι

  • In Life
  • 10/08/2018 09:19
Οι 5+1 συμβουλές για να μην βγει… μάπα το καρπούζι

Το καρπούζι είναι ο «βασιλιάς» των καλοκαιρινών φρούτων. Δροσερό και πεντανόστιμο είναι η καλύτερη «απάντηση» στις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, ειδικά μετά από ένα απολαυστικό πρωινό στην παραλία, κάτω από τον καυτό ήλιο. Πώς μπορεί να ελέγξει κανείς αν το καρπούζι που αγόρασε είναι ώριμο και δεν έχει κοπεί πρόωρα;

1.Ελέγξτε το καρπούζι στο κάτω μέρος, στο σημείο που υπάρχει συνήθως ένα μεγάλο κίτρινο σημάδι (είναι το σημείο του καρπουζιού που «πατάει» στο χώμα). Αν δεν υπάρχει τέτοιο σημάδι ή αν το χρώμα του είναι άσπρο ή πρασινωπό, το καρπούζι πιθανότατα είναι άγουρο.

2.Αποφύγετε τα καρπούζια με βαθιές χαρακιές, κοψίματα και χτυπήματα στον φλοιό. Η φλούδα του καρπουζιού πρέπει να είναι σκληρή και συμπαγής, ώστε να προστατεύει το εσωτερικό και τις θρεπτικές ουσίες του φρούτου.

3.Δείτε το χρώμα του καρπουζιού. Αν οι ρίγες του είναι καταπράσινες, το καρπούζι πιθανότατα είναι άγουρο. Αν έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν, είναι ώριμο. Να θυμάστε ότι το καρπούζι, όταν κοπεί, δεν ωριμάζει άλλο, όπως συμβαίνει με πολλά φρούτα.

4.Κάντε το… πείραμα του ήχου. Χτυπήστε στην μέση του καρπουζιού και προσπαθήστε να ακούσετε τον ήχο. Ένας βαθύς ήχος (σαν ηχώ) είναι… σημάδι ότι είναι ώριμο. Ένας σύντομος και κοφτός ήχος σημαίνει ότι κόπηκε πρόωρα. (Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να ξεχωρίσετε τους ήχους, που είναι και το πιθανότερο, τουλάχιστον… θα το διασκεδάσετε!).

5.Το συγκεκριμένο φρούτο αποτελείται κατά περίπου 90% από νερό. Ένα ώριμο καρπούζι περιέχει αρκετό νερό, επομένως είναι και πιο βαρύ. Αν το μέγεθος του καρπουζιού δεν συμβαδίζει με το βάρος του (αν είναι μεγάλο, αλλά όχι τόσο βαρύ), καλύτερα να διαλέξετε ένα άλλο.

6.Αντί να… παιδεύεστε, προσπαθώντας να ξεχωρίσετε το καλό καρπούζι από το χρώμα ή τον ήχο του, συμβουλευτείτε τον μανάβη της γειτονιάς σας. Κάτι παραπάνω θα ξέρει…!

Διαβάστε επίσης