“Αλέξης Ακριθάκης, Εν Κινήσει” στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

“Αλέξης Ακριθάκης, Εν Κινήσει” στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών εγκαινιάζει, το Σάββατο 16 Μαρτίου (19:00), στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την περιοδική έκθεση “Αλέξης Ακριθάκης, Εν κινήσει”, με έργα του ανατρεπτικού ζωγράφου, από την Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη.

Η έκθεση “Αλέξης Ακριθάκης, Εν Κινήσει” περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κατασκευές, κολάζ και σχέδια. “Έργα εμβληματικά και συναρπαστικά, όπως χαρακτηρίζονται, που καλύπτουν το σύνολο της διαδρομής του Ακριθάκη, από το 1965 ως το 1993”.

Όπως σημειώνει, στον κατάλογο της έκθεσης, ο ιστορικός τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, πρόκειται για έργα που «επιτρέπουν να δει κανείς την πορεία και την ουσία του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, που δεν χάνεται ούτε στο πιο μικρό σχεδιάκι, γιατί μπορεί και κρατά το σκοινί, μίτο της Αριάδνης, που τον οδηγεί πάντα προς μια έξοδο στο φως».

Την έκθεση θα συνοδεύουν δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο, που θα διανέμεται δωρεάν και αναλυτικός έγχρωμος κατάλογος (ελληνικά, αγγλικά), με κείμενα των Ντένη Ζαχαρόπουλου, Γιώργη-Βύρωνα Δάβου και της κόρης του καλλιτέχνη, Χλόης Γκάιτμαν – Ακριθάκη.

Εγκαίνια

Την βραδιά των εγκαινίων, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ι.Μ.Κ., θα μιλήσουν για την ζωή και το έργο του Αλέξη Ακριθάκη, ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και η Χλόη Γκάιτμαν – Ακριθάκη. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Η χρονιά του Αλέξη Ακριθάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα περιλαμβάνει, επίσης, παράλληλες εκδηλώσεις λόγου, εικόνας και ήχου και δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

Λίγα λόγια για τον Αλέξη Ακριθάκη

Ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα.

Το 1958 μπήκε στην Académie de la Grande Chaumière, στο Παρίσι. Χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961, για να υπηρετήσει στον στρατό. Δύο χρόνια αργότερα παρουσίασε για πρώτη φορά έργα του στην γκαλερί Βέλτσου, στην Θεσσαλονίκη και το 1965 οργάνωσε την πρώτη ατομική έκθεσή του, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το ίδιο έτος, συμμετείχε στην διεθνή έκθεση “II Internationale Ausstellung Objektiver Poesieund Malerei”, στην Κοπεγχάγη. Ακολούθησαν συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Θ΄ Πανελλήνια Έκθεση, Βερολίνο, κ.ά.). Το 1968, με υποτροφία του DAAD, εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο, όπου έμεινε ως το 1984.

Συνεργάστηκε με τον Αλέξανδρο Ιόλα, ενώ το έργο του (ζωγραφική και κατασκευές) παρουσιάστηκε σε ατομικές εκθέσεις στην Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Με την επιστροφή του στην Αθήνα, το 1984 και ως τον θάνατό του, το 1994, το έργο του (κολάζ, κατασκευές από ξύλο και αξιοποίηση ευτελών υλικών) παρουσιάστηκε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις (Artio, Γκαλερί 7, Γκαλερί «3», Κρεωνίδης, Ιλεάνα Τούντα).

Ο Αλέξης Ακριθάκης ασχολήθηκε, επίσης, με την εικονογράφηση και την έκδοση βιβλίων, με τον σχεδιασμό εξώφυλλων δίσκων και με την δημιουργία σκηνικών και κοστουμιών. Συνεργάστηκε με τον Γιώργο Λάππα στην ενότητα “Το Τσίρκο” (1985-1986) και με τον Daniel Lommel στην παραγωγή της παράστασης “Le Bateau Ivre”.

Σημαντικές στην ζωή του υπήρξαν οι γνωριμίες και η φιλία του με τον ποιητή Γιώργο Μακρή, την δεκαετία του 1950, τους Léo Ferré, Jean Seberg, Alberto Giacometti, Θάνο Τσίγκο και Γιάννη Γαΐτη, στο Παρίσι (1958-1961), και, κατόπιν, στην Αθήνα, με τον Κώστα Ταχτσή και τον Τάσο Δενέγρη.

Μετά τον θάνατό του, οργανώθηκαν αναδρομικές εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο του.

“Αλέξης Ακριθάκης, Εν Κινήσει”

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 16 Μαρτίου, ώρα 19.00

Είσοδος: Ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 16/3/2019 – 1/3/2020

Πληροφορίες: 2810-283219, Εσωτ. 101

Διαβάστε επίσης