Ανοικτό για το κοινό το Αργυράκειο Πολεμικό Εθνολογικό Μουσείο

Ανοικτό για το κοινό το Αργυράκειο Πολεμικό Εθνολογικό Μουσείο

Με την υποστήριξη του δήμου Χερσονήσου, το Αργυράκειο Πολεμικό Εθνολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί κειμήλια που σχετίζονται με την Μάχη της Κρήτης, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή και άλλες ιστορικές περιόδους, ανοίγει ξανά τις πύλες του στο κοινό.

Το Αργυράκειο Πολεμικό Εθνολογικό Μουσείο βρίσκεται στην Δημοτική Ενότητα Επισκοπής, του δήμου Χερσονήσου. Ιδρύθηκε από τον Μιχάλη Αργυράκη και λειτουργεί από το 1994, προς τιμήν των ηρώων γονιών του, Ιωάννη και Καλλιόπης, που μαρτύρησαν για την ελευθερία της πατρίδας, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο πατέρας του εκτελέστηκε το 1942, στις φυλακές Αγιάς Χανίων, από τους Γερμανούς. Η μητέρα του βασανίστηκε και πέθανε στο στρατόπεδο Άουσβιτς, όπου την είχαν μεταφέρει.

Το Αργυράκειο Πολεμικό Εθνολογικό Μουσείο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και με δαπάνες του ιδρυτή. Φιλοξενεί αντικείμενα και κειμήλια που σχετίζονται με τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, την Μάχη της Κρήτης, την Κατοχή, την Αντίσταση, αλλά και την νεότερη ιστορία του τόπου.

Στις 25 προθήκες του μουσείου, εκτίθενται, μεταξύ άλλων, ασύρματοι, χειροβομβίδες, χάρτες, πολύτιμα έγγραφα και ντοκουμέντα των γερμανικών αρχείων, φωτογραφίες, εφημερίδες και δημοσιεύματα του 1940, γερμανικές και αγγλικές στολές.

Ανάμεσα στα εκθέματα, ξεχωρίζουν η στολή και το τουφέκι του Καπετάν Τζατζαδάκη, ενός από τους απαγωγείς του Γερμανού στρατηγού Κράιπε, ταυτότητες και διαβατήρια στρατιωτών, γερμανικές καταστάσεις αιχμαλώτων και εκτελεσθέντων. Στο μουσείο φυλάσσεται, επίσης, λαογραφικό υλικό. Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν.

Το Αργυράκειο Πολεμικό Εθνολογικό Μουσείο είναι ανοικτό κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, 08:00 – 15:00.

Διαβάστε επίσης