Έρχεται το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Έρχεται το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Με 15 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, που θα προβληθούν ταυτόχρονα σε 11 πόλεις και θα μπουν σε ψηφοφορία, ώστε να αναδειχθεί η αγαπημένη ταινία του κοινού, έρχεται, στις 13 και 14 Οκτωβρίου, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους έρχεται το Σαββατοκύριακο (13-14/10) σε Ηράκλειο, Χανιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο, Ξάνθη, Τρίπολη, Παρίσι, Αλεξάνδρεια και Κοπεγχάγη. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, 15 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους θα διεκδικήσουν την ψήφο του κοινού, με στόχο τα βραβεία αγαπημένης ταινίας, σεναρίου, σκηνοθεσίας, α΄ και β΄ ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας.

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε ζωντανή σύνδεση με όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους θα προβληθούν, επίσης, ταινίες από την Γαλλία, την Δανία, την Ισπανία και την Αίγυπτο, καθώς και ένα αφιέρωμα στο περιβάλλον, με τίτλο «To Micro μ Ντύνεται Πράσινο».

Πού θα γίνουν οι προβολές

Στο Ηράκλειο, οι προβολές του Σαββάτου θα γίνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο (Πειραματική Σκηνή, Λεωφόρος Πλαστήρα 10). Έναρξη προβολών: 19:00. Εισιτήρια 7 ευρώ. Προπώληση 6 ευρώ. (Προπώληση στα Public, Δαιδάλου 15).

Οι προβολές της Κυριακής θα γίνουν στον Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Α&Μ Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9). Έναρξη προβολών: 16:00. Είσοδος ελεύθερη. Όσοι θέλουν, μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Στα Χανιά, οι προβολές του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους θα γίνουν στο στούντιο «Όξω Νου», στα Ταμπακαριά.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Σάββατο 13/10

1.Το εισιτήριο (2017, Χάρης Σταθόπουλος, 17’)

Ακολουθούμε την πορεία ενός εισιτηρίου των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς περνάει από το ένα χέρι στο άλλο. Κάθε άτομο που κατέχει το εισιτήριο φέρει την δική του ιστορία, καθώς και ένα κοινωνικό πρόβλημα. Μια κοινωνική καταγραφή της ελληνικής κρίσης.

2.Shapes of mine (2018, Γιώργος Καψανάκης, 15’)

Στο μέλλον, η ψηφιακή εφαρμογή SOMA έχει δώσει την δυνατότητα στους χρήστες της να αλλάζουν εμφάνιση κατά βούληση. Το ανθρώπινο σώμα αποκτά την επιθυμητή μορφή, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Εν τω μεταξύ, η Alice προσπαθεί να πείσει τον αδιάφορο σύζυγό της να φάει το δείπνο που του ετοίμασε, ενώ αυτός τηρεί σιγή ιχθύος…

3.Το μάτι (2018, Στέργιος Ντινόπουλος, 23’)

Μια νεαρή καθηγήτρια φωτογραφίας επιστρέφει στο νησί της γιαγιάς της, ώστε να προσφέρει εθελοντικά σε ένα στρατόπεδο προσφύγων και να ανακαλύψει το προσφυγικό παρελθόν της οικογένειάς της.

4.Ίσως είμαι εγώ (2017, Δημήτρης Σίμου, 6’)

Θυμάμαι τα πάντα. Τα καλοκαίρια, το σπίτι, την θάλασσα, τον ήχο από τα τζιτζίκια. Τους φόβους μου. Στο «Ίσως Είμαι Εγώ (Maybe It’s Me)», ο σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων προσπαθεί να αναδημιουργήσει τις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία.

5.Newstria (2018, Κώστας Σταματόπουλος 24’)

Μεσοπόλεμος. Ένα πλοίο ονόματι «Chimera» σαλπάρει. Προορισμός του η Newstria – ο τόπος της απόλυτης ευτυχίας. Στο κατάστρωμα του πλοίου επιχειρηματίες γευματίζουν υπό τους ήχους μιας άριας. Στο αμπάρι ναύτες, αχθοφόροι, καμαριέρες, μάγειρες έχουν ιδρώσει από την ζέστη. Στο μηχανοστάσιο ο εργοδηγός ξέρει καλά να ακολουθεί εντολές, αλλά ο Λουκάς είναι γεμάτος απορίες. Σιγά – σιγά, τα πράγματα πηγαίνουν λάθος. Το αμπάρι μπάζει νερά. Οι λαμαρίνες στο μηχανοστάσιο σπάνε. Η κουζίνα πλημμυρίζει. Όλοι παραμένουν ατάραχοι πιστεύοντας ότι όταν φθάσουν στην Newstria θα σωθούν. Όμως το πλοίο δεν φθάνει ποτέ. Βουλιάζει, αφήνοντας έναν μοναδικό επιζώντα…

6.Μανέκι Νέκο (2017, Μανώλης Μαυρής, 19’)

Ένας άντρας συναντάει µία κοπέλα σε µία αποβάθρα του λιµανιού του Πειραιά. Ενώ ψάχνουν για ταξί, αποφασίζουν να κάνουν ότι γνωρίζονται για να µοιραστούν το κόστος της διαδροµής. Από την στιγμή όμως που µπαίνουν στο ταξί, ο οδηγός αποκαλύπτει στον άντρα ότι όντως γνωρίζονται και ότι έχουν κοινό παρελθόν, οδηγώντας το ζευγάρι στα τοπία της μνήμης. Η ταινία αναφέρεται σε μια ερωτική σχέση που κινείται μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, του ονείρου και της πραγματικής εμπειρίας. Στον πυρήνα της, η ταινία είναι μια παρατήρηση για την έννοια της επιθυμίας.

7.The backpack (2018, Μιχάλης Μαθιουδάκης, 14’)

Η Μαίρη μόλις έχει κλέψει έναν σκασμό ρούχα. Η πόλη την παρασέρνει να αναζητήσει καταφύγιο σε μία Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο πάτερ Αλέκος, στην θέα του απροσδόκητου επισκέπτη, βλέπει μία τεράστια ευκαιρία να σωθεί από την ρουτίνα του. Θα ακολουθήσει μία από κοινού, παράλογη για τα δεδομένα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξομολόγηση.

8.Τάμα (2018, Γιάννης Μπλέτας, 18’)

Ένα οικογενειακό τραπέζι, ένα κομμάτι φανουρόπιτα, ένα πτώμα.

9.Fake news (2018, Δημήτρης Κατσιμίρης, 15’)

Μια YouTuber και ο συνεργάτης της, σχεδιάζουν να σκηνοθετήσουν το βιασμό μιας κοπέλας από δύο μαύρους. Στόχος τους είναι να αυξήσουν τους συνδρομητές στο κανάλι τους. Την ημέρα του γυρίσματος, όμως, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως αρχικά είχαν υπολογίσει.

10.Yawth (2018, Δημήτρης Τσακαλέας & Λήδα Βαρτζιώτη, 10’)

Ένα συνηθισμένο βράδυ Παρασκευής, η Βίκυ θέλει να πάει σε ένα πάρτι, αλλά η νύχτα δεν εξελίσσεται όπως είχε προγραμματίσει. Μια βραδιά στην ζωή των παιδιών που ανήκουν στην γενιά των social media.

11.Χρυσόψαρο (2017, Γιώργος Αγγελόπουλος, 14’)

Ο εφτάχρονος Στρατής είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα αγόρια της ηλικίας του και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τον πατέρα του. Τα πράγματα όμως πρόκειται να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, όταν αποκαλυφθεί ότι το δώρο γενεθλίων του Στρατή δεν είναι ένα απλό χρυσόψαρο σαν τα άλλα.

12.Heimlich (2017, Κώστας Μπακούρης, 19’)

Οικείο είναι το σπίτι. Ο Πάρης ζει σε ένα ανοίκειο σπίτι. Η Σερένα θέλει ένα σπίτι σε ένα μέρος που δεν θα το έλεγες και Παρίσι. Πίνουν, μιλούν, συνδέονται. Με νερό, μπίρα και αναμνήσεις. Ένας βάτραχος. Πηδάει. Παράξενα. Αλλόκοτα. Οικεία. Ανοίκεια οικία. Πιο παράξενη κι από σπίτι.

13.Pet (2017, Μάρτα Μπακρί, 6’)

Ένας βουλευτής αρχίζει να νιώθει εγκλωβισμένος μέσα στην πολυτελή σουίτα του.

14.Cruiser (2017, Αριστοτέλης Μαραγκός, 12’)

Ο Στέφανος ονειρεύεται πως δεν θα ξαναοδηγήσει την νταλίκα του ξημερώματα. Ο Βλάσης περιμένει την βροχή να σταματήσει, για να αποδράσει με το μικρό ιστιοπλοϊκό του από την Αθήνα. Είναι άλλη μια νύχτα.

15.Μικρός που είναι ο κόσμος (2018, Λευτέρης Γιαννακουδάκης, 18’)

Η Ειρήνη και η Μαρία, δύο φορέματα, ο Μάνος, δύο φωτόσπαθα, μία διακοπή ρεύματος, ένας καλλιτέχνης με αυτοπεποίθηση, η ζάχαρη που τελείωσε και ένας κόσμος που είναι πολύ μικρός για να χάνει κανείς τους φίλους του.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες εδώ

Μετά το τέλος των προβολών, το κοινό θα ψηφίσει τις αγαπημένες του ταινίες.

Το 1ο βραβείο κοινού είναι υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού και post production, αξίας 1500 €, από την εταιρεία RGB Studios, καθώς και υπηρεσίες DCP mastering αξίας 500 €, από την εταιρεία VIDEOPRESS, για την επόμενη ταινία του/της δημιουργού. Το 2ο βραβείο είναι υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού αξίας 500 €, από την εταιρεία BLK.

Κυριακή 14/10

1.Wrong direction (Γαλλία, Julien Botzanowski, 9’)

Μια νεαρή γυναίκα, ο σύζυγός της και η κόρη της. Μια θανατηφόρα στιγμή.

2.The blind side (Γαλλία, Louise Trollé, Manon Goliot, 2’)

Ένας εκτελεστής φτάνει σε ένα ξενοδοχείο, προκειμένου να κλείσει ένα νέο συμβόλαιο. Όταν ανακαλύπτει την ταυτότητα του θύματός του, αμφιβάλλει.

3.An elephant to the moon (Γαλλία, Benjamin Barthélémy, 9’)

Παρίσι. Νύχτα. Έχει καταιγίδα και βρέχει πολύ. Μια αστραπή πέφτει πάνω σε μια ταμπέλα του δρόμου. Λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας, ο άσπρος άντρας των 20 εκατοστών στην αναπηρική καρέκλα πέφτει στο έδαφος και ζωντανεύει. Επειδή τα πάντα σε αυτόν τον γιγάντιο βροχερό κόσμο είναι ένας κίνδυνος γι’ αυτόν, αποφασίζει να πάει στο φεγγάρι, με κλεμμένο μπαλόνι.

4.Let it grow (Δανία, Andrea Stief, 14’)

Φέτος, ο Μάρκους και η μητέρα του θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τον νέο φίλο της και την κόρη του, την Έμμα. Το να μοιραζόμαστε οικογενειακές παραδόσεις είναι δύσκολο – ειδικά όταν είναι με κάποιον τόσο χαριτωμένο, όσο η Έμμα. Καθώς αυτή τραβάει όλη την προσοχή πάνω της, η ζήλια, καθώς και μια παράξενη πράσινη κηλίδα, αρχίζει να μεγαλώνει στον Μάρκους.

5.Love at first mime (Δανία, Alexander Pearson, 8’)

Ψάχνοντας για ανθρώπους, με στόχο να τους διασκεδάσει, ένας μίμος βρίσκει ένα τυχαίο κορίτσι και το ερωτεύεται. Αλλά πώς μπορεί να την κερδίσει όταν δεν μπορεί να μιλήσει μαζί της; Η πολύ ζωηρή φαντασία του μπορεί να τον βοηθήσει.

6.Games we play (Δανία, Jakob Hardeberg Svensen, 9’)

Ακολουθούμε τον Γιόχαν, ένα 11χρονο αγόρι, σε μια ηλιόλουστη μέρα, με τους δύο φίλους του, Φέλιξ και Κλάρα. Ο Γιόχαν και ο Φέλιξ έχουν μια ανταγωνιστική φιλία. Και οι δύο θέλουν να εντυπωσιάσουν την Κλάρα.

7.My father couldn’t save the kite (Αίγυπτος, Khaled Medhat Moeit, 8’)

Μέσα από την φωνή του γιου, η ταινία δείχνει την ένταση στην σχέση ενός πατέρα και του γιου του. Εξελίσσεται την ημέρα που ο πατέρας υποψιάζεται ότι είναι άρρωστος.

8.A short visit (Αίγυπτος, Ahmed Bazzoum, 10’)

Ο πατέρας του πέθανε και τον άφησε μόνο του. Σήμερα είναι η επέτειος του θανάτου του πατέρα του.

9.Arriving (Ισπανία, K.Prada & J.Prada (Hermanos Prada), 4’)

Φθάνοντας.

10.The lesson (Ισπανία, Hugo Gómez, 13’)

Ο Χαβιέ είναι ένα διακεκριμένο στέλεχος, με μια ζωή γεμάτη πολυτέλεια και χρήματα. Παίρνει αποφάσεις που συμβάλλουν στη φτώχεια και την εκμετάλλευση οικογενειών, που για αυτόν είναι μόνο αριθμοί. Όλα θα αλλάξουν όταν εμφανιστεί ο Όσκαρ.

Διαβάστε επίσης