Παρατείνεται η έκθεση της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο

Παρατείνεται η έκθεση της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο

H περιοδική έκθεση 25 γλυπτών της Ναταλίας Μελά, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, παρατείνεται ως τα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού. Δείτε τις λεπτομέρειες. 

Στις πτέρυγες της Γλυπτοθήκης του Ιστορικού Μουσείου (ισόγειο), παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα της Ναταλίας Μελά ― μικρά ζώα και πουλιά, εργαλεία και πολεμιστές ― χάρτινα και μεταλλικά. Τα γλυπτά εκτίθενται ανάμεσα στα λίθινα και μαρμάρινα έργα της βυζαντινής και ενετικής περιόδου, σε έναν πρωτότυπο διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Η έκθεση, που οργανώθηκε με την πολύτιμη συμβολή της Αλεξάνδρας Τσουκαλά, κόρης της γλύπτριας, συνιστά μια συμπυκνωμένη καταγραφή του έργου της Ναταλίας Μελά, που μυεί τον επισκέπτη στην τεχνοτροπία της readymade γλυπτικής.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο (ελληνικά, αγγλικά), που διανέμεται δωρεάν, με ένα σύντομο αλλά περιεκτικό κείμενο του Αλέκου Λεβίδη σχετικά με την περίοδο των έργων που εκτίθενται στο Ι.Μ.Κ. και με αποσπάσματα από κρίσεις του Δημήτρη Πικιώνη για έργα της καλλιτέχνιδας, που είχαν εκτεθεί την δεκαετία του ’60.

Η Ναταλία Μελά στην εκπαίδευση

Μετά την πρόσφατη παρουσίαση readymade γλυπτών από μαθητές του Ηρακλείου, την θερινή περίοδο στο Ι.Μ.Κ., την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιμέρους δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, η έκθεση “θα συνεχίσει να αποτελεί και την νέα χρονιά, μια δημιουργική πηγή μάθησης και έμπνευσης για την εκπαιδευτική κοινότητα”. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2810-288708, εσωτερικό 106.

Λίγα λόγια για την Ναταλία Μελά

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Ο πατέρας της, Μιχαήλ, αξιωματικός του πυροβολικού, ήταν γιος του Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη, με καταγωγή από την Ήπειρο και την Μακεδονία. Η μητέρα της, Αλεξάνδρα Πεσμαζόγλου, ήταν κόρη του τραπεζίτη Ιωάννη Πεσμαζόγλου. Το 1942, έδωσε εξετάσεις στο Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.). Εκεί παρακολούθησε μαθήματα στα Εργαστήρια του Δημητριάδη και αργότερα του Τόμπρου. Παράλληλα, πήγαινε και στο Εργαστήριο του Απάρτη.

Την ίδια εποχή, εγκαταστάθηκε στο δικό της εργαστήριο, στην οδό Μουρούζη 5. Το 1946, πήρε το Α’ βραβείο γυμνού και αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. Το 1951, παντρεύτηκε με τον αρχιτέκτονα, Άρη Κωνσταντινίδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την άνοιξη του 2008, το Μουσείο Μπενάκη έκανε μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της. Τον Μάρτιο του 2011, η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε με το Αριστείον Καλών Τεχνών.

Πρακτικές Πληροφορίες

?Διάρκεια έκθεσης: 14.2.2018-28.2.2019.
?Η είσοδος στην έκθεση περιλαμβάνεται στο γενικό αντίτιμο εισόδου.

Τα παιδιά έως 12 ετών, οι άνεργοι και οι φοιτητές του πανεπιστημίου Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΙ Κρήτης δικαιούνται ελεύθερη είσοδο στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Διαβάστε επίσης