«Περίπατος στην Λεγεώνα των Ξένων»

«Περίπατος στην Λεγεώνα των Ξένων»

Με προσκεκλημένο τον Μορίς Μπορν, ιστορικό ερευνητή και αντεπιστέλλον μέλος της Ε.Κ.Ι.Μ., που θα δώσει ομιλία με θέμα «LEGIO PATRIA NOSTRA. Περίπατος στην Λεγεώνα των Ξένων με τον Στυλιανό Αμανάκη», συνεχίζεται το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου (11:30), στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, το αφιέρωμα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθώντας το νήμα της περιοδικής έκθεσης «Στέλιος Αμανάκης. Πολεμώντας στο Δυτικό Μέτωπο», με πρωταγωνιστή τον νεαρό Κρητικό από το Καλό Χωριό Πεδιάδος που υπηρέτησε στην Λεγεώνα των Ξένων, κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Μπορν θα παρουσιάσει την έρευνά του στα Γαλλικά Ιστορικά Στρατιωτικά Αρχεία, σχετικά με τις πολεμικές περιπέτειες του Στέλιου Αμανάκη.

Επιπλέον, θα αναφερθεί αναλυτικά στην αντιστασιακή δράση του κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην μεταπολεμική δραστηριότητά του σε συλλόγους βετεράνων και στον κατοπινό βίο του.

Ποιος είναι ο Μορίς Μπορν

Ο Μορίς Μπορν είναι εθνολόγος και ιστορικός ερευνητής. ‘Εχει διατελέσει καθηγητής αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης και, ως απεσταλμένος του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, υπό το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, εγκαταστάθηκε στην Κρήτη το 1969, εστιάζοντας την έρευνά του στην Σπιναλόγκα.

Μετά από μερικά χρόνια, συνεργάστηκε με τον αναγνωρισμένο Γάλλο σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet και έγραψε το σενάριο για την ταινία του με τίτλο «L’Ordre» («Η Τάξη», 1973). Μια ζωντανή καταγραφή της καθημερινής ζωής στην Σπιναλόγκα, με κεντρικό αφηγητή τον Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, πρόεδρο της κοινότητας των λεπρών.

Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται βιβλία, μελέτες και επιστημονικά άρθρα σχετικά με την νεότερη κρητική ιστορία, όπως: L’îleauxlépreux. Histoires de vie (B. Grasset 1979), Viesetmortsd’un Crétoislépreux (Anachrasis 2015), Οι περιπέτειες ενός Ελβετού στην Κρήτη (Κρητικά Χρονικά, τ. ΛΗ΄, ΕΚΙΜ 2018).

Η ομιλία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα δοθεί στα ελληνικά.

Δείτε εδώ περισσότερα για το αφιέρωμα της Ε.Κ.Ι.Μ. και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης