Με Ρενέ Μαγκρίτ ο Απρίλιος στην Βικελαία

Με Ρενέ Μαγκρίτ ο Απρίλιος στην Βικελαία

Εικαστικός μήνας, αφιερωμένος στον σουρεαλιστή ζωγράφο, Ρενέ Μαγκρίτ, θα είναι ο Απρίλιος στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου. Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών.

Την ευκαιρία να «γνωρίσουν» τον σουρεαλιστή ζωγράφο, Ρενέ Μαγκρίτ, να αναζητήσουν το νόημα των έργων του, να ψυχαγωγηθούν και να «εξερευνήσουν» τον κόσμο της ζωγραφικής, θα έχουν μαθητές ηλικίας 8-12 ετών, που θα συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Στην Βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα», που υλοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, τα παιδιά θα… ισορροπήσουν μεταξύ τέχνης και πραγματικότητας.

Θα συζητήσουν για την χρήση των αντικειμένων στην ζωγραφική, θα θαυμάσουν έργα του Ρενέ Μαγκρίτ και θα εντοπίσουν «κρυφές» λεπτομέρειες στους πίνακές του.

Ο καλλιτέχνης Ρενέ Μαγκρίτ

Ο Ρενέ Μαγκρίτ ήταν Βέλγος σουρεαλιστής ζωγράφος, με επιρροές από το καλλιτεχνικό κίνημα του ντανταϊσμού. Γεννήθηκε το 1898 στην πόλη Λεσίν. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και διοργάνωσε την πρώτη έκθεσή του το 1927. Στα έργα του, συνήθιζε να χρησιμοποιεί αντικείμενα της καθημερινότητας, τα οποία «πάντρευε» με ονειρικά στοιχεία. Μετά από μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης, κατάφερε να κερδίσει την διεθνή αναγνώριση. Έργα του παρουσιάστηκαν σε μεγάλες εκθέσεις ζωγραφικής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πέθανε τον Αύγουστο του 1967. Ο ίδιος έλεγε για τους πίνακές του: «Δεν σημαίνουν κάτι. Οι εικόνες μου δεν κρύβουν κάτι, προκαλούν μυστήριο. Και το μυστήριο δεν σημαίνει κάτι. Είναι απλώς άγνωστο».

Αφιερωμένος στην Ευρώπη ο Μάιος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στην Βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα» θα συνεχιστεί και τον Μάιο. Ο Μάιος, στην Βικελαία Βιβλιοθήκη, θα είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην συντονίστρια του προγράμματος – υπεύθυνη Επικοινωνίας, Κατερίνα Φραγκάκη. Τηλέφωνο: 2813 – 409711, e-mail: fragkaki-k@heraklion.gr.

Διαβάστε επίσης