“Σταυροί στο μέτωπο” στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

“Σταυροί στο μέτωπο” στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Η ασπρόμαυρη ταινία του ευρηματικού σκηνοθέτη, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, “Σταυροί στο Μέτωπο” (Paths of Glory, 1957), θα προβληθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στις 11:30΄, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

H ταινία “Σταυροί στο Μέτωπο”, που εξελίσσεται στο Δυτικό Μέτωπο, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολουθεί την αγωνιώδη προσπάθεια του γαλλικού συντάγματος 701 να καταλάβει τη θέση των γερμανικών στρατευμάτων, στο σημείο Anthill, υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Dax.

Παρά τις αντιρρήσεις για το μάταιο της επιχείρησης, η αποστολή «αυτοκτονίας» τίθεται σε ισχύ, οδηγώντας πολλούς από τους άντρες στον θάνατο. Την αποτυχημένη επίθεση διαδέχεται η προσπάθεια της στρατιωτικής ηγεσίας για απόδοση ευθυνών. Τρεις από τους στρατιώτες της μονάδας κατηγορούνται για δειλία και οδηγούνται στο στρατοδικείο, όπου τους υπερασπίζεται ο διοικητής τους.

Η ταινία “Σταυροί στο Μέτωπο” αποτελεί ορόσημο της διεθνούς αντιπολεμικής φιλμογραφίας. Βασίστηκε στην ομώνυμη – με αναφορά σε αληθινά γεγονότα – νουβέλα του συγγραφέα Humphrey Cobb, που εκδόθηκε το 1935. Τα πλάνα του φιλμ γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου στην Βαυαρία.

Η ταινία, διάρκειας 88 λεπτών, θα προβληθεί στις 11:30, με ελληνικούς υπότιτλους, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ταινία θα προλογίσει ο Νίκος Τσαγκαράκης, κριτικός – ιστορικός κινηματογράφου, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Νωρίτερα, στις 10:30΄, ο Κωστής Μαμαλάκης, σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα νεότερης ιστορίας, θα ξεναγήσει τους επισκέπτες του μουσείου στην έκθεση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (επίπεδο 2Α).

Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του Ι.Μ.Κ. περιλαμβάνονται στο μειωμένο κυριακάτικο εισιτήριο (3 ευρώ).

Διαβάστε επίσης