Στο Φόδελε θα μυρίσει… πορτοκάλι

Έρχεται η 6η Γιορτή Πορτοκαλιού στο Φόδελε. Μια γιορτή γεμάτη χρώματα, γεύσεις, γλυκά και αρώματα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».

Στο Φόδελε, μικροί και μεγάλοι «αναπνέουν» για την γιορτή της Κυριακής (18/3), που θα προσθέσει λίγο φωτεινό… πορτοκαλί στην ζωή των κατοίκων και επισκεπτών του χωριού. Οι παραγωγοί θα προσφέρουν τα προϊόντα τους. Οι γυναίκες τις νόστιμες δημιουργίες τους (γλυκά του κουταλιού, κέικ, μπισκότα, τούρτες, χαλβά, γλειφιτζούρια, λικέρ κλπ.). Και οι μικροί και μεγάλοι «καλλιτέχνες», θα δώσουν «ζωντάνια» με τις εικαστικές δημιουργίες και τις κατασκευές τους, με θέμα τα παραδοσιακά προϊόντα του Φόδελε.

Η 6η Γιορτή Πορτοκαλιού θα ξεκινήσει στις 12:00 και θα «τραβήξει» μέχρι αργά το απόγευμα, με πολλή μουσική, παραδοσιακά εδέσματα και καλλιτεχνικά δρώμενα. Στόχος της γιορτής είναι να αναδειχθεί η σημασία της ευρύτερης κοιλάδας του Φόδελε, μιας περιοχής μακραίωνης καλλιέργειας εσπεριδοειδών, καθώς και η νοστιμιά και διατροφική αξία των παραδοσιακών προϊόντων του χωριού (γλυκά, ποτά, εδέσματα με βάση το πορτοκάλι, το νεράντζι, το περγαμόντο, το λεμόνι), που στηρίζουν την τοπική οικονομία.

«Η παράδοση του Φόδελε στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών αποτυπώνεται γλαφυρά στα κείμενα των περιηγητών.  Ο Cristoforo Buodelmonti, το 1415, σημειώνει ότι το Φόδελε στολίζεται με πολυάριθμα οπωροφόρα δέντρα. Ο Βυζάντιος, το 1842, τονίζει ότι το χωρίον τούτον παράγει πλήθος γλυκολέμονα, πορτοκάλια και λεμόνια» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».

Κεράσματα και μελωδίες στο Φόδελε

Κατά την διάρκεια της γιορτής, θα προσφέρονται στους επισκέπτες Φοδελιανά κεράσματα, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές. Από τις 13:00 ως τις 17:00, θα παρέχεται δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών από τον χώρο στάθμευσης στο σημείο της γιορτής. Την εκδήλωση θα «ντύσουν» με τις μελωδίες τους Φοδελιανοί καλλιτέχνες και το συγκρότημα «Ρεμπέτικα Μονοπάτια». Επιπλέον, το «ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ» θα παρουσιάσει παράσταση δρόμου, με ξυλοπόδαρους και ακροβατικά.

Η 6η Γιορτή Πορτοκαλιού διοργανώνεται με την στήριξη της περιφέρειας Κρήτης. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» και για την γιορτή πορτοκαλιού, στην ιστοσελίδα www.psfodele.gr.

Διαβάστε επίσης