Διάλεξη για τα Ταλαία Όρη: “Μυθολογία, Ιστορία, Παράδοση, Φύση»

Διάλεξη για τα Ταλαία Όρη: “Μυθολογία, Ιστορία, Παράδοση, Φύση»

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και η ξεναγός – συγγραφέας, Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο 8 Ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν».  Πρώτος… σταθμός τα Ταλαία Όρη, που συνδέονται με τον Διγενή Ακρίτα.

Η Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 18:00, για τα Ταλαία Όρη, που οφείλουν το όνομά τους στον μυθικό χάλκινο γίγαντα – φρουρό της Κρήτης, Τάλω. Κατά την παράδοση, ο Τάλως διέμενε στην κορυφή του Κουλούκωνα, την ψηλότερη κορυφή των Ταλαίων Ορέων, σε υψόμετρο 1.076 μ.

Τα Ταλαία Όρη συνδέονται και με τον Διγενή Ακρίτα, την δράση και τον θάνατό του. Για την ονομασία της ψηλότερης κορυφής τους, υπάρχουν δύο εκδοχές: “Ο Διγενής σε μία σύγκρουση με τους εχθρούς του το «κουτσοτρούλισε» ή το βουνό, καθώς δεν άντεξε τον χαμό και το βάρος του ήρωα που πέθαινε, υπέστη καθίζηση στην «τρούλα» του”.

Τα Ταλαία Όρη αποτέλεσαν σκηνικό της ιστορίας του νησιού: η τουρκική Κρήνη του Χαϊλαλή στην Δροσιά, το σπήλαιο στο Μελιδόνι, ο όρμος στο σημερινό Μπαλί, η μονή Βωσάκου, αλλά και το περίφημο «λάδανο» ή «λάβδανο», που φυτρώνει στις παρυές του.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

Διαβάστε επίσης