Αφράτα παξιμαδάκια με πορτοκάλι

Αφράτα παξιμαδάκια με πορτοκάλι

Παξιμαδάκια σε σχήμα… φρατζόλας ψωμιού, που παραμένουν αφράτα και… μυρίζουν πορτοκάλι. Μια ιδιαίτερη συνταγή, απλή στην εκτέλεση, αλλά με ξεχωριστή γεύση και εμφάνιση.

 

Υλικά για τα παξιμαδάκια

1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι

1 κιλό αλεύρι (φαρίνα)

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (προαιρετικά)

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Σουσάμι

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε το αραβοσιτέλαιο, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό του πορτοκαλιού και προσθέτουμε τον χυμό στα παραπάνω υλικά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε και πλάθουμε σε μικρά μπαστουνάκια – σαν φρατζόλες ψωμιού. Χαράζουμε ελαφρά την ζύμη, για να σχηματίσουμε τα παξιμαδάκια. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και φουρνίζουμε. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Όταν ροδίσουν αρκετά τα μπαστουνάκια και σταθεροποιηθούν τα υλικά, χαράζουμε πιο βαθιά, χωρίς όμως να ξεχωρίσουμε εντελώς τα παξιμαδάκια μεταξύ τους. Ψήνουμε για λίγη ώρα ακόμα.

Tips για τα παξιμαδάκια

-Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την δύναμη του φούρνου, αλλά και το πάχος στο οποίο έχουμε πλάσει τα μπαστουνάκια. Ενδεικτικός χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά.

-Μπορούμε να αλλάξουμε λίγο την συνταγή και να προσθέσουμε στην ζύμη τριμμένο αμύγδαλο.

Διαβάστε επίσης