Φανουρόπιτα με 9 υλικά

Φανουρόπιτα με 9 υλικά

Η γιορτή του αγίου Φανουρίου (27 Αυγούστου) είναι συνδεδεμένη με την φανουρόπιτα, που σύμφωνα με την παράδοση, προσφέρεται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα στον άγιο, για να… φανερώσει χαμένα αντικείμενα, πρόσωπα ή λύσεις σε προβλήματα. Η φανουρόπιτα φτιάχνεται περίπου όπως ένα απλό κέικ. Μοναδική προϋπόθεση, να είναι μονός ο αριθμός των υλικών!

Η φανουρόπιτα έχει συνήθως 7 ή 9 υλικά και, ανάλογα με την περιοχή ή με το… κέφι κάθε νοικοκυράς, φτιάχνεται με πολλές παραλλαγές. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι: λάδι, αλεύρι, ζάχαρη, χυμός πορτοκαλιού, σόδα, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, σταφίδες, καρύδια, κανέλα, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, ζάχαρη άχνη και κάποια άλλα μπαχαρικά ή ξηροί καρποί.

Το έθιμο της φανουρόπιτας «κρατάει» εδώ και αιώνες, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πώς και από πού ξεκίνησε. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η φανουρόπιτα ήταν μια πίτα αφιερωμένη στην μητέρα του αγίου Φανουρίου. Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, φανουρόπιτες έφτιαχναν οι ανύπαντρες γυναίκες, για να βρουν μια καλή τύχη. Με τα χρόνια, επικράτησε η εκδοχή που «θέλει» τους πιστούς να προσφέρουν στον άγιο την φανουρόπιτα, ζητώντας βοήθεια για να βρουν κάτι που έχασαν.

Συνταγή για την φανουρόπιτα

Υλικά

1 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα ζάχαρη

3 κούπες αλεύρι (φαρίνα)

1 κούπα χυμός πορτοκαλιού

1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα

μισή κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο

1 κουταλιά του γλυκού κανέλα

μισή κούπα σταφίδες

σουσάμι

Εκτέλεση

Χτυπάμε (με μίξερ ή σύρμα) το λάδι και την ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε τον χυμό στο μίγμα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε, σιγά – σιγά το αλεύρι.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα, μέχρι να χυλώσει. Στην συνέχεια, προσθέτουμε τις σταφίδες και δίνουμε στο μίγμα την τελική μορφή του. Απλώνουμε το μίγμα για την φανουρόπιτα σε λαδωμένο ταψί και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 – 170 βαθμούς, για περίπου 50 λεπτά.

Διαβάστε επίσης