Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά (και νόστιμα) γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Τραγανό φύλλο, πλούσια και αφράτη κρέμα, μπόλικο σιρόπι και γεύση από… οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά για το γαλακτομπούρεκο

1 πακέτο φύλλο κρούστας

200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

200 γραμμάρια ζάχαρη

1 λίτρο γάλα πλήρες

4 αυγά

300 γραμμάρια βούτυρο

2 βανίλιες

ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι

700 γραμμάρια ζάχαρη

450 γραμμάρια νερό

2 κουταλιές της σούπας μέλι

1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού

φλούδα ενός λεμονιού

1 ξυλάκι κανέλας

Γαλακτομπούρεκο – Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σιρόπι, τοποθετώντας σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά. Αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύουμε ελαφρά το μείγμα και σιγοβράζουμε για 4 – 5 λεπτά. Στην συνέχεια, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και την φλούδα λεμονιού. Αποσύρουμε το σιρόπι από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα, χτυπάμε τα αυγά με την μισή ζάχαρη, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε σιγά – σιγά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Στην συνέχεια, προσθέτουμε 100 γραμμάρια βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα. Μόλις πέσει αρκετά η θερμοκρασία της (θέλουμε να είναι χλιαρή), προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να ενσωματωθούν στην κρέμα.

Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο (200 γραμμάρια) σε ένα τηγανάκι και βουτυρώνουμε το ταψί μας. Τοποθετούμε πέντε φύλλα στο ταψί, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο. Ρίχνουμε πάνω την κρέμα και απλώνουμε, να πάει σε όλο το ταψί. Στρώνουμε πάνω της τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας ξανά με βούτυρο. Κατά την τοποθέτηση των φύλλων, πιέζουμε τις άκρες προς τα μέσα, ώστε να μην χυθεί η γέμιση. Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει περισσέψει.

Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 60 – 70 λεπτά. Μόλις ψηθεί το γλυκό, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι (λίγο – λίγο, με μια κουτάλα) και αφήνουμε να κρυώσει το γαλακτομπούρεκο και να ρουφήξει όλα τα υγρά.

 

Διαβάστε επίσης