Γίγαντες στον φούρνο

Γίγαντες στον φούρνο

Αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο, με πλούσια γεύση και πεντανόστιμη σάλτσα που… συνοδεύει τέλεια την λαγάνα, οι γίγαντες αποτελούν την ιδανική επιλογή για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!

Υλικά για τους γίγαντες

500 γραμμάρια φασόλια γίγαντες, ¾ φλ. λάδι, μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3 ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες, 1 κρεμμύδι, 2 καρότα τριμμένα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, νερό, 1 φύλλο δάφνης.

Εκτέλεση

Αφήνουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν σε νερό, από το προηγούμενο βράδυ (ιδανικά για 10 – 12 ώρες). Όταν έρθει η ώρα να τους μαγειρέψουμε, ξεπλένουμε τα φασόλια, βράζουμε για 10 λεπτά και αλλάζουμε το νερό. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 30 – 35 λεπτά, ξαφρίζοντας, κατά διαστήματα, τους γίγαντες. Όταν είναι έτοιμοι, τους τοποθετούμε σε σουρωτήρι, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά. Στην συνέχεια, τους απλώνουμε σε ταψί ή πυρέξ.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο και, όταν μαραθεί, προσθέτουμε το καρότο, τον μαϊντανό, τις ντομάτες, την δάφνη, ένα φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι και μία πρέζα ζάχαρη. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στην συνέχεια, αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, περιχύνουμε τα φασόλια με την σάλτσα και ρίχνουμε στο ταψί το υπόλοιπο λάδι. Δοκιμάζουμε το φαγητό στο αλάτι και προσθέτουμε όσο θέλουμε.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (στον αέρα), για περίπου 40 λεπτά.

Διαβάστε επίσης