Κανελάδα

Κανελάδα

Μια εύκολη συνταγή για παραδοσιακή κρητική κανελάδα, που σερβίρεται ζεστή, ως ρόφημα, ή κρύα, σαν αναψυκτικό. Η κανελάδα έχει τις… ρίζες της στα βουνά της Κρήτης, αλλά συναντάται σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα σε νησιά.

Υλικά για την κανελάδα

1,5 λίτρο νερό

500 γραμμάρια λευκή ζάχαρη

250 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη

5 ξυλάκια κανέλας

2 καρφάκια γαρύφαλλο

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Κανελάδα – Εκτέλεση

Βράζουμε για πέντε λεπτά σε δυνατή φωτιά το νερό, την ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας και το γαρύφαλλο. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε. Μόλις το σιρόπι αρχίζει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 20 – 25 λεπτά, μέχρι να δέσει. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Σουρώνουμε το σιρόπι όσο είναι ζεστό, αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε μπουκάλι (κατά προτίμηση γυάλινο). Σερβίρουμε την κανελάδα με ζεστό νερό (1/3 σιρόπι, 2/3 νερό), σαν ρόφημα, αλλά και με κρύο νερό ή παγάκια, σαν αναψυκτικό.

Διαβάστε επίσης