Λυχναράκια

Λυχναράκια

Τα λυχναράκια ή καλτσούνια είναι ένα από τα πιο φημισμένα γλυκά της Κρήτης, που αγαπούν τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι επισκέπτες.

Υλικά για τα λυχναράκια

Για την ζύμη

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

μισό φακελάκι μπέικιν πάουντερ

¼ κουταλιάς του γλυκού σόδα

¼ κουταλιάς του γλυκού αλάτι

100 γραμμάρια ζάχαρη

μισή κούπα γάλα

μισή κούπα ελαιόλαδο

2 αυγά

ξύσμα πορτοκαλιού

Για την γέμιση

850 γραμμάρια μυζήθρα

300 γραμμάρια ζάχαρη

2 αυγά (1 ολόκληρο και 1 χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι)

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά του γλυκού κανέλα

2 βανίλιες

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα την ζύμη, ανακατεύοντας την ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα και το λάδι. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το αλεύρι, το μπέικιν, την σόδα, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, όσο εμείς θα ετοιμάζουμε την γέμιση. Σπάμε την μυζήθρα με ένα πιρούνι και πιέζουμε μέχρι να γίνει σαν πουρές. Προσθέτουμε την ζάχαρη, ένα ολόκληρο αυγό, ένα ασπράδι, το βούτυρο, την κανέλα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και, χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίγουμε φύλλο πάχους 2 – 3 χιλιοστών. Σχηματίζουμε κυκλάκια με την βοήθεια ενός ποτηριού ή φλιτζανιού (θέλουμε η διάμετρος να φθάνει τα 8 – 9 εκατοστά) και βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου. Στην συνέχεια, κλείνουμε τα λυχναράκια και τσιμπάμε την ζύμη στις άκρες, ώστε να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό σχήμα τους. Αλείφουμε τα λυχναράκια με τον κρόκο ενός αυγού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 35 – 40 λεπτά. Αν θέλουμε, πριν τα βάλουμε στον φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Διαβάστε επίσης