Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Το καθιερωμένο… “ραντεβού” με το πιο λαχταριστό γλυκό των Χριστουγέννων έφθασε! Ώρα για μελομακάρονα, λοιπόν και, αν δεν τα έχετε φτιάξει ήδη, σας έχουμε μια κλασική συνταγή! 

Υλικά για τα μελομακάρονα

  • 500 γραμμάρια ελαιόλαδο

  • 400 γραμμάρια χυμός πορτοκαλιού

  • 1.200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

  • 2 κ.γ. κανέλα

  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα

  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

  • καρύδια και μέλι

Για το σιρόπι

  • 500 γραμμάρια νερό

  • 700 γραμμάρια ζάχαρη

  • 120 γραμμάρια μέλι

  • 2 ξυλάκια κανέλας

  • 1 πορτοκάλι κομμένο στην μέση

Εκτέλεση

Σιρόπι: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας και το πορτοκάλι. Αφήνουμε να πάρει βράση (περίπου 5 λεπτά). Αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Μελομακάρονα: Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Στην συνέχεια, τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ και ανακατεύουμε απαλά, με το χέρι. Δεν ζυμώνουμε για πολλή ώρα, για να μην σφίξει η ζύμη.

Πλάθουμε σε οβάλ σχήμα, τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα και, με ένα πιρούνι, κάνουμε μικρές γραμμές και τρυπούλες στην επιφάνειά τους. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς.

Μόλις βγουν από το φούρνο, με μία κουτάλα, τοποθετούμε τα ζεστά μελομακάρονα στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι, για περίπου 1 λεπτό.

Στην συνέχεια, τα αφήνουμε για λίγο να στραγγίξουν και πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Δείτε περισσότερες συνταγές εδώ!

Tips

  • Μπορούμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα με καρύδια ή να τα αρωματίσουμε, προσθέτοντας στο σιρόπι λίγο τζίντζερ ή φλούδες μανταρινιού.

  • Για να γίνουν τα μελομακάρονα ακόμα πιο ελκυστικά, μπορούμε να τους δώσουμε διάφορα σχήματα (π.χ. αστεράκια), χρησιμοποιώντας κουπ πατ.

Διαβάστε επίσης