Μια κρητική συνταγή για τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια

Μια κρητική συνταγή για τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια

Τα ντολμαδάκια είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο, που φτιάχνουν οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα. Στο διαδίκτυο και στα βιβλία μαγειρικής «κυκλοφορούν» χιλιάδες συνταγές. Τα κρητικά ντολμαδάκια όμως είναι μοναδικά. Μια παραδοσιακή συνταγή για τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια, με ρύζι και πλιγούρι, στον φούρνο.

Υλικά για τα ντολμαδάκια

50 – 60 αμπελόφυλλα

1 κούπα ρύζι καρολίνα

1 κούπα πλιγούρι

2 κρεμμύδια

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κούπα ελαιόλαδο

μισό ματσάκι άνηθο

μισό ματσάκι μαϊντανό

μισό ματσάκι δυόσμο

1 λεμόνι (τον χυμό του)

1 ντομάτα

αλάτι

πιπέρι

νερό

Εκτέλεση

Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα βάζουμε (ανά 10 – 15 φύλλα) σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, για να τα ζεματίσουμε. Μόλις αποκτήσουν ένα ζωηρό πράσινο χρώμα, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Αν τα αμπελόφυλλα είναι κατεψυγμένα ή διατηρημένα σε άλμη, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τα στεγνώνουμε.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Τρίβουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε τα υλικά. Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε την γέμιση σε σιγανή φωτιά, σε αντικολλητικό σκεύος, για δύο – τρία λεπτά. Για το σοτάρισμα, χρησιμοποιούμε το μισό λάδι. Στην συνέχεια, ρίχνουμε μία κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να πιει τα υγρά. Προς το τέλος, προσθέτουμε και το πλιγούρι και αφήνουμε να βράσει για ένα – δύο λεπτά.

Για να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια, τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο. Προσέχουμε ώστε τα νεύρα του αμπελόφυλλου να «κοιτάζουν» προς τα πάνω. Κλείνουμε στο πλάι και φτιάχνουμε ρολάκια. Στρώνουμε τα ντολμαδάκια σε ταψί, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς.

Δείτε περισσότερες συνταγές εδώ.

Διαβάστε επίσης