Μπακλαβάς με καρύδια και φιστίκια

Μπακλαβάς με καρύδια και φιστίκια

Ο μπακλαβάς είναι ο «βασιλιάς» των σιροπιαστών γλυκών. «Αγαπάει» το καλό βούτυρο, «κυκλοφορεί» σε πολλές εκδοχές (με καρύδι, αμύγδαλο, φιστίκι, σοκολάτα κλπ.), και «αποζημιώνει» μικρούς και μεγάλους, με την υπέροχη γεύση και τα σιροπιασμένα φύλλα του.

Ο… κλασικός ελληνικός μπακλαβάς φτιάχνεται, συνήθως, με καρύδια. Η αυθεντική συνταγή «θέλει» όμως τον μπακλαβά γεμισμένο και πασπαλισμένο με φιστίκια. Εμείς τα… ανακατέψαμε και σας δίνουμε την συνταγή!

Υλικά

*3 πακέτα φύλλα κρούστας (περίπου 30 φύλλα) *350 γραμμάρια βούτυρο *600 γραμμάρια καρύδια και φιστίκια Αιγίνης *μισή κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο *1 κουταλιά του γλυκού κανέλα

Για το σιρόπι

*600 γραμμάρια ζάχαρη *450 γραμμάρια νερό *1 κουταλιά της σούπας μέλι *1 φλούδα πορτοκαλιού *1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και αλέθουμε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ (προσέχουμε να μην γίνουν σκόνη). Κρατάμε λίγα φιστίκια για να πασπαλίσουμε, στο τέλος, τον μπακλαβά. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα και το γαρίφαλο.

Πώς φτιάχνουμε την βάση του μπακλαβά

Βουτυρώνουμε το ταψί μας (περίπου στις διαστάσεις του φύλλου) και στρώνουμε 8 φύλλα, ραντίζοντάς τα, ένα – ένα, με λιωμένο βούτυρο, με ένα πινέλο.

Στρώνουμε τα πρώτα 4 φύλλα ως εξής: Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο φροντίζοντας να καλύψει περίπου το μισό ταψί (το υπόλοιπο φύλλο θέλουμε να μείνει εκτός ταψιού). Με το δεύτερο φύλλο, καλύπτουμε το άλλο μισό ταψί και φροντίζουμε να σκεπάσει και ένα μέρος του πρώτου φύλλου. Με τον ίδιο τρόπο, στρώνουμε το τρίτο και το τέταρτο φύλλο.

Στρώνουμε άλλα 4 φύλλα, αυτή την φορά χωρίς να περισσεύουν εκτός ταψιού και καλύπτουμε καλά τις γωνίες.

Η γέμιση και το σκέπασμα 

Στην συνέχεια, ρίχνουμε την πρώτη «γερή» στρώση γέμισης πάνω στα φύλλα και απλώνουμε, ώστε να πάνε παντού οι ξηροί καρποί.

Συνεχίζουμε να «στήνουμε» τον μπακλαβά, με την εξής διαδικασία: Στρώνουμε ένα φύλλο, ραντίζουμε με βούτυρο, σκορπίζουμε λίγη από την γέμιση. Για αυτή την διαδικασία, χρησιμοποιούμε 14 φύλλα.

Μόλις τελειώσει η γέμιση, γυρίζουμε προς τα μέσα τα τμήματα των φύλλων που προεξέχουν από το ταψί μας (είναι τα φύλλα που χρησιμοποιήσαμε για την βάση του μπακλαβά). Ολοκληρώνουμε, σκεπάζοντας με τα υπόλοιπα 8 φύλλα. Δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε τα φύλλα με βούτυρο. Στρώνουμε καλά τις άκρες του μπακλαβά και περιχύνουμε το γλυκό με το βούτυρο που έχει περισσέψει.

Το ψήσιμο

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο, για περίπου 10 λεπτά. Στην συνέχεια, χαράζουμε τον μπακλαβά, χωρίς όμως να κόψουμε τα κομμάτια. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς (αντιστάσεις), για περίπου μιάμιση ώρα.

Το σιρόπι

Λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να πάρει βράση το μίγμα. Αφού βράσει για 5 λεπτά, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι, λίγο – λίγο, με μια κουτάλα, πάνω στον ζεστό μπακλαβά. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης και λίγη κανέλα.

Διαβάστε επίσης