Πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα

Μια εύκολη (και οικονομική) συνταγή για αφράτη και μοσχομυριστή πορτοκαλόπιτα, με φύλλο κρούστας. Δοκιμάστε την και μην ξεχάσετε το… παγωτό, για να την συνοδεύσετε!

Υλικά για την πορτοκαλόπιτα

Για το σιρόπι

500 γραμμάρια νερό

600 γραμμάρια ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

λίγο ξύσμα και μία φλούδα πορτοκαλιού

Για το γλυκό

1 πακέτο φύλλο κρούστας

4 αυγά

2 βανίλιες

250 γραμμάρια ζάχαρη

250 γραμμάρια ελαιόλαδο

1 γιαούρτι 2%

1 φακελάκι baking powder

ξύσμα από δύο πορτοκάλια

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, για να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε το νερό, την ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα και την φλούδα πορτοκαλιού. Αφήνουμε το σιρόπι στην φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει βράση και να «δέσει».

Για την πορτοκαλόπιτα, ανοίγουμε πρώτα το φύλλο κρούστας, χωρίζουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να ξεραθούν. Για να κερδίσουμε χρόνο, μπορούμε να τοποθετήσουμε τα φύλλα σε ένα ταψί και να τα ξεράνουμε στον φούρνο, για 10-15 λεπτά στους 100 βαθμούς. (Προσοχή, να μην ψηθούν και να μην πάρουν χρώμα).

Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε, σταδιακά, όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το φύλλο), με τελευταίο το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνουν ένα μίγμα. Στην συνέχεια, σπάμε το φύλλο σε μικρά κομμάτια και το ενσωματώνουμε στο μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα ταψί, αφού πρώτα λαδώσουμε ελαφρά την επιφάνειά του. Θέλουμε να σχηματιστεί μια λεπτή και, όσο το δυνατόν, ομοιόμορφη στρώση.

πορτοκαλόπιτα-σιρόπιΨήνουμε την πορτοκαλόπιτα για περίπου 30 λεπτά, στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για πέντε λεπτά. Στην συνέχεια, περιχύνουμε με το μισό (κρύο) σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να ρουφήξει το σιρόπι και προσθέτουμε το υπόλοιπο.

Μόλις κρυώσει η πορτοκαλόπιτα, κόβουμε σε μερίδες και συνοδεύουμε με παγωτό. Για το σερβίρισμα, μαζί με το παγωτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαντιγί, τρούφα ή ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε επίσης