Σφακιανόπιτες

Σφακιανόπιτες

Μια από τις πιο νόστιμες και ιδιαίτερες συνταγές της κρητικής κουζίνας. Οι σφακιανόπιτες «θέλουν» απλή ζύμη, ανοιγμένη σε πολύ λεπτά κομμάτια, τυρί και μέλι καλής ποιότητας, ρακή για… συνοδεία και καλή παρέα για να τις απολαύσετε.

Υλικά για τις σφακιανόπιτες

250 γραμμάρια αλεύρι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

μισή κούπα νερό

30 ml ρακή

μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι

250 γραμμάρια μυζήθρα ή ανθότυρο ή πηχτόγαλο (αν χρειαστεί στραγγίζουμε το τυρί, ώστε να μην έχει υγρά)

μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Ανοίγουμε μια τρύπα στην μέση και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, την ρακή και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και, αν χρειαστεί, «διορθώνουμε» με επιπλέον αλεύρι, ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 20 λεπτά και, στην συνέχεια, χωρίζουμε την ζύμη σε 10 κομμάτια και πλάθουμε σε στρογγυλές μπάλες. Χωρίζουμε σε 10 στρογγυλές μπάλες και το τυρί, πιέζοντας καλά, ώστε τα κομμάτια να είναι συμπαγή.

Με έναν πλάστη, ανοίγουμε τις μπάλες της ζύμης και τοποθετούμε στο κέντρο τους μία μπάλα τυριού. Κλείνουμε προσεκτικά το ζυμάρι, δίνοντας σχήμα πουγκιού. Γυρίζουμε τα πουγκιά μας ανάποδα (με την πλευρά που κλείσαμε να «βλέπει» προς τα κάτω) και ανοίγουμε ξανά τις πίτες μας με τον πλάστη, με απαλές κινήσεις, ώστε να παραμείνει το τυρί μέσα στην ζύμη. Η διάμετρος κάθε πίτας πρέπει να είναι περίπου 15 εκατοστά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε 3-4 σταγόνες λάδι και το απλώνουμε με χαρτί κουζίνας. Ψήνουμε μία – μία τις σφακιανόπιτες, γυρίζοντας δύο φορές την κάθε πλευρά, ώστε να πάρουν το σωστό χρώμα. Σερβίρουμε ζεστές, με κρητικό μέλι.

Tips

αυθεντική συνταγή «θέλει» τις σφακιανόπιτες να ψήνονται σε μαντεμένια πλάκα.

-Οι σφακιανόπιτες διατηρούνται άψητες στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες. Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, βάλτε ανάμεσα στις πίτες αντικολλητικό χαρτί.

-Σε περίπτωση που ετοιμάζετε τις πίτες για μικρά παιδιά, μπορείτε να παραλείψετε την ρακή.

Διαβάστε επίσης