Σπανακόπιτα με κρητική μυζήθρα

Σπανακόπιτα με κρητική μυζήθρα

Μια συνταγή για πεντανόστιμη σπανακόπιτα, με χειροποίητο φύλλο, μπόλικα μυρωδικά και μια… κρητική «πινελιά» (κρητική μυζήθρα), που θα «ξετρελάνει» μικρούς και μεγάλους. Δοκιμάστε την!

Υλικά για την σπανακόπιτα

Για την ζύμη

500 γραμμάρια αλεύρι

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

νερό

λίγο αλάτι

λίγο ξύδι

Για την γέμιση

800 γραμμάρια σπανάκι

400 γραμμάρια κρητική μυζήθρα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

λίγο ρύζι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με την ζύμη για την σπανακόπιτα. Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια τρύπα στην μέση και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Στην συνέχεια, πλάθουμε την ζύμη. Αν το ζυμάρι είναι πολύ σκληρό, προσθέτουμε νερό. Αν είναι πολύ μαλακό και κολλάει στα χέρια μας, προσθέτουμε αλεύρι. Το ζυμάρι είναι έτοιμο όταν πλάθεται εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.

Σε αυτό το διάστημα, ετοιμάζουμε την γέμιση για την σπανακόπιτα. Σε αντικολλητικό σκεύος, σοτάρουμε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο στο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να «μαραθεί» το σπανάκι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ρύζι και περιμένουμε να εξατμιστούν τα υγρά. Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει για λίγα λεπτά. Στην συνέχεια, σπάμε την μυζήθρα σε χοντρά κομμάτια και την ενσωματώνουμε στην γέμιση.

Δείτε περισσότερες συνταγές εδώ.

Αφού η ζύμη μας φουσκώσει, την κόβουμε σε δύο μέρη. Θέλουμε το ένα να είναι λίγο πιο παχύ, ώστε να το χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για την σπανακόπιτα. Πλάθουμε τα δύο φύλλα με τα χέρια ή με πλάστη, προσέχοντας να μην γίνουν πολύ λεπτά. Το μέγεθος των φύλλων πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να τα φύλλα να γυρίσουν προς τα μέσα, για να κλείσει η πίτα μας.

Στρώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί και τοποθετούμε πάνω όλη την γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και, ύστερα, ενώνουμε τα ακριανά τμήματα των φύλλων που περισσεύουν και τα γυρίζουμε προς τα μέσα, σχηματίζοντας μια «κορδέλα» στην επιφάνεια της πίτας. Για να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους, αλείφουμε με λίγο λάδι ή νερό. Στην επιφάνεια της πίτας ανοίγουμε μικρές τρύπες, με ένα πιρούνι και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό. Ψήνουμε την σπανακόπιτα στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου μία ώρα.

Διαβάστε επίσης