Αλήθειες και μύθοι για το λεμόνι

Αλήθειες και μύθοι για το λεμόνι

Πόση βιταμίνη C έχει το λεμόνι; Απομακρύνει ή όχι τις τοξίνες από τον οργανισμό; Τελικά, το νερό με λεμόνι μας βοηθάει να χάσουμε κιλά; Αλήθειες και μύθοι για το… ξινό αλλά απαραίτητο λεμόνι.

Μύθος: Ο χυμός λεμονιού μας βοηθάει να χάσουμε κιλά

Το λεμόνι έχει ελάχιστες θερμίδες (περίπου 60 σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού), περιέχει φυτικές ίνες και πηκτίνη. Ο χυμός λεμονιού, που καταναλώνεται, συνήθως, διαλυμένος σε νερό, προκαλεί την αίσθηση του κορεσμού. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην καύση του λίπους. Απλώς «κόβει», προσωρινά, την όρεξη, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους χυμούς και τις τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες.

Αλήθεια και Μύθος: Το λεμόνι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας

Ο χυμός του λεμονιού, διαλυμένος σε νερό, «εξουδετερώνει» τις τοξίνες, λειτουργεί ευεργετικά για το στομάχι και συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό οφείλεται περισσότερο στο νερό και λιγότερο στον χυμό του λεμονιού. Το λεμόνι, λοιπόν, βοηθάει, αλλά ένα ποτήρι νερό κάνει περίπου την ίδια… «δουλειά».

Αλήθεια: Το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C

Ένα μέτριο λεμόνι προσφέρει στον οργανισμό μας τουλάχιστον 20 mg βιταμίνης C, την ώρα που οι ημερήσιες ανάγκες ενός ανθρώπου είναι 70 – 90 μg. Περιέχει επίσης βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β6 και θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Αλήθεια και Μύθος: Ο χυμός λεμονιού ενυδατώνει τον οργανισμό

Ο ισχυρισμός, προφανώς, ισχύει, καθώς ο χυμός του λεμονιού διαλύεται, συνήθως, σε νερό. Η ενυδάτωση, λοιπόν, οφείλεται κυρίως στο νερό. Το λεμόνι ωφελεί τον οργανισμό, με τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Ο συνδυασμός νερού και λεμονιού συνιστάται το πρωί που ξυπνάμε, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται ενυδάτωση, αλλά και μετά από έντονη άσκηση – απώλεια υγρών.

Μύθος: Το λεμόνι βοηθάει στην εξισορρόπηση του pH στο αίμα

Από τις έρευνες που έχουν γίνει, δεν προκύπτει ότι το pH του αίματος μεταβάλλεται μόνο μέσω της διατροφής.

Διαβάστε επίσης