Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα

Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα

Ο δήμος Ηρακλείου και η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης), της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, διοργανώνουν για 2η συνεχή χρονιά την Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα.

Η Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα, από τις 12 ως τις 16 Νοεμβρίου, διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος (15/11).

Κατά την διάρκεια της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα, θα υπάρχουν δράσεις ενημέρωσης για μαθητές Λυκείων και για το ευρύ κοινό. Στις 15 Νοεμβρίου, διοργανώνεται εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον των ομφαλικών βλαστοκυττάρων και την χρησιμότητα της δωρεάς τους για την θεραπεία αιματολογικών νοσημάτων όπως: λευχαιμίες, λεμφώματα, ανοσολογικές ανεπάρκειες και γενετικά νοσήματα.

Επιπλέον, θα γίνει ενημέρωση από την ΔηΤΟΒ Κρήτης για την νέα δράση χαρτογράφησης του πληθυσμού της Κρήτης, με στόχο την δημιουργία αποθέματος μοσχευμάτων Ομφαλικού Αίματος για κάλυψη των ασθενών.

Η Εβδομάδα Ενημέρωσης πραγματοποιείται με την υποστήριξη της περιφέρειας Κρήτης, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Και αποτελεί μέρος του δικτύου των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για την Ημέρα Ομφαλικού Αίματος.

Για επικοινωνία με την ΔηΤΟΒ Κρήτης: info@cordbloodbankcrete.gr , τηλ. 2810-394726, 6930847253.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τα βλαστοκύτταρα

Δραστηριότητες 12, 13, 14, 15, 16 Νοεμβρίου 2018 (9.00 – 12.00 πμ), Ιατρική Σχολή

Επίσκεψη μαθητών Α΄ Λυκείου στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης για διαδραστικές διαλέξεις από Ομάδα Επιστημόνων της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης

Επίσκεψη στους χώρους της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης και στο Ερευνητικό Εργαστήριο της Αιματολογικής Κλινικής (Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης) στην Ιατρική Σχολή.

Θα δοθεί η δυνατότητα σε πέντε (5) μαθητές από τα Λύκεια που θα επισκεφτούν την Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, να εκπαιδευτούν για ένα μήνα στην Τράπεζα και στο Ερευνητικό Εργαστήριο της Αιματολογικής Κλινικής, τον Ιούνιο/Ιούλιο 2019.

Εκδήλωση: Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 (17.00 – 21.00), Αίθουσα Μανόλης Καρέλης

Χαιρετισμοί

Προεδρείο: Μ. Καναβάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Εποπτείας Κοινωνικών Δομών, Μετανάστευσης Δ. Ηρακλείου, Α. Ζαχαράτου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων – Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ηρακλείου,  Ε. Μαυρομμάτη, Διοικήτρια 7ης ΥΠΕ, Ε. Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και ΔηΤΟΒ Κρήτης.

Ενότητα 1

«Βλαστοκύτταρα: τα θαυματουργά κύτταρα για την αντιμετώπιση των νοσημάτων του ανθρώπου».

Ομφάλιος λώρος: Χαράλαμπος Ποντίκογλου, Επίκουρος Καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Αιματολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ.

Επαγόμενα βλαστοκύτταρα: Ανδρονίκη Κρετσόβαλη, Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Ενότητα 2

«Ομφαλικά βλαστοκύτταρα»

Η πολιτική του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στην δωρεά κυττάρων, ιστών, οργάνων: Ανδρέας Καραμπίνης, Πρόεδρος ΕΟΜ.

Απόψεις, βιώματα και δράσεις της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας για την δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Μαρία Παγώνη, Αιματολόγος, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Οι δράσεις της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης – Παρουσίαση του Προγράμματος ανοσογενετικής χαρτογράφησης του πληθυσμού της Κρήτης με την υποστήριξη της περιφέρειας Κρήτης: Ελένη Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και ΔηΤΟΒ Κρήτης &Ειρήνη ΜαυρουδήPhD, Υπεύθυνη Ποιότητας ΔηΤΟΒ.

Ενότητα 3

Οι φοιτητές της Ιατρικής παρουσιάζουν τις απόψεις τους για την δωρεά του ομφαλικού αίματος.

Ενότητα 4

Θεατρικό δρώμενο με τίτλο «τα Βλαστοκύτταρα» – από τον  Όμιλο «Θεατρικό και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου. Υπεύθυνοι καθηγητές του Ομίλου: Μαρία Πολυχρονάκη, Χάρης Δημητρακόπουλος. Μαθητές: Λ. Κορναράκη, Ε. Πρεκατσουνάκη,  Α. Μελετάκη, Κ. Κατσούλης, Μ. Γιαλιτάκης.

Στο φουαγιέ της αίθουσας Ανδρόγεω, θα υπάρχουν εκθέσεις από Φοιτητικές και Μαθητικές Ομάδες, όλο το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης