«Η ειδική αγωγή κινδυνεύει – Θέλουν να μας πληρώνουν με κουπόνια!»

«Η ειδική αγωγή κινδυνεύει – Θέλουν να μας πληρώνουν με κουπόνια!»

Οι επαγγελματίες υγείας της ειδικής αγωγής του νομού Ηρακλείου αντιδρούν έντονα στην υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι θα πληρώνονται με… κουπόνια (voucher ΕΟΠΥΥ)!

Στα “κάγκελα” βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας της ειδικής αγωγής του νομού Ηρακλείου (αλλά και της υπόλοιπης χώρας), εξαιτίας της… έμπνευσης της κυβέρνησης να πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους με κουπόνια! Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, οι ασφαλισμένοι θα… πληρώνουν τους επαγγελματίες υγείας της ειδικής αγωγής με το κουπόνι – voucher του ΕΟΠΥΥ. Στην συνέχεια, οι ιδιώτες επιστήμονες θα πρέπει να καταθέτουν τα κουπόνια στον ΕΟΠΥΥ και να περιμένουν πότε ο Οργανισμός θα… θυμηθεί να τους πληρώσει, αφού πρώτα «κουρέψει» τις αμοιβές τους (με claw back και rebate)!

Η ρύθμιση έχει προκαλέσει την οργή των επαγγελματιών υγείας της ειδικής αγωγής, που σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν «με ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από τον απόλυτο παραλογισμό».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ειδικής αγωγής και, πιο συγκεκριμένα, την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4549/2018 άρθρο 27 (ΦΕΚ 105Α/14.6.2018) και την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2284Β/15.6.2018), με την οποία προβλέπεται να αποδίδονται απευθείας δαπάνες από τον ΕΟΠΥΥ στους θεραπευτές με τη μορφή κουπονιών (vouchers), οι θεραπευτές της ειδικής αγωγής του νομού Ηρακλείου αρνούνται να ενδώσουν και συνεργαστούν, σε ένα σύστημα που κάποιοι θέλουν να εφαρμόσουν και χαρακτηρίζεται από τον απόλυτο παραλογισμό.

Διότι, παραλογισμός είναι, το ίδιο σύστημα να χρωστάει επί μήνες, ίσως και χρόνια, στους συμβεβλημένους φορείς. Και όταν τελικά πληρώνει, με θράσος, να κουρεύει το συνολικό ποσό. Που σημαίνει πρακτικά ότι οι συμβεβλημένοι φορείς καθυστερούν μεν να πάρουν τα λεφτά τους, παίρνουν λιγότερα του συμφωνηθέντος, αλλά πάντως, φορολογούνται στην ώρα τους!!

Την ίδια στιγμή το κράτος κάνει λόγο για ένα ασφαλιστικό σύστημα που δήθεν παρέχει στον ασφαλισμένο γονιό θεραπείες των παιδιών του, όπου δεν θα χρειάζεται να δίνει τίποτα άλλο παρά μόνο κουπόνια στον θεραπευτή. Την ίδια ώρα έχεις έναν απλήρωτο ή κακοπληρωμένο σκληρά φορολογούμενο θεραπευτή, αλλά και ένα ασφαλισμένο με ελλιπή ενημέρωση. Και βέβαια έναν συνεχώς μειούμενο προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή.

Για όλα τα παραπάνω, θέλοντας να προστατεύσουμε όσους κινούνται στον χώρο της ειδικής αγωγής, θεραπευτές και ωφελούμενους, οι θεραπευτές της ειδικής αγωγής του νομού Ηρακλείου αρνούνται να δουλέψουν με κουπόνια. Η ειδική αγωγή στην χώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Και οι μόνοι υπεύθυνοι είναι οι εμπνευστές του συγκεκριμένου νόμου, που δεν διστάζουν να πατήσουν στις ανάγκες των παιδιών που χρήζουν αυξημένης φροντίδας. Σε αυτόν τον αγώνα, θεραπευτές και ωφελούμενοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

Οι επαγγελματίες υγείας της ειδικής αγωγής

Λογοθεραπευτές – Εργοθεραπευτές – Ψυχολόγοι

Νομού Ηρακλείου»

Διαβάστε επίσης