Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς να προστατευθείτε

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς να προστατευθείτε

Ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται σε έξαρση στην χώρα μας, με 60 κρούσματα και 3 νεκρούς (ως τις 9/8/2018). Ένα κρούσμα στην Κρήτη, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Δείτε πώς μπορείτε να κρατήσετε μακριά τα μολυσμένα κουνούπια.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει «χτυπήσει» ως τώρα σε 25 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Μυλοποτάμου. Ο ιός έχει προκαλέσει 3 θανάτους. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 4 άτομα. Άλλοι 12 ασθενείς νοσηλεύονται σε κλινικές (εκτός ΜΕΘ), 38 έχουν λάβει εξιτήριο και 3 άτομα δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν, καθώς παρουσίασαν ήπια συμπτώματα.

Ιός του Δυτικού Νείλου – Μέτρα προστασίας

Τοποθετήστε σίτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιών.

Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα (φιδάκια, ταμπλέτες, σπρέι κλπ.).

Απομακρύνετε τα στάσιμα νερά από γλάστρες, αυλές, λάκκους δέντρων, παρτέρια, βάζα, φρεάτια κλπ. Στα σημεία αυτά, τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους.

Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρες.

Προτιμήστε ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια που καλύπτουν τα πόδια, κατά την διάρκεια του ύπνου.

Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες και κλιματιστικά (μειώνουν την δραστηριότητα των κουνουπιών).

Κλαδέψτε τον κήπο σας (γρασίδι, θάμνους, φυτά με πυκνό φύλλωμα, που γίνονται «καταφύγιο» για τα κουνούπια).

Κάντε συχνά ντους, για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Ποτίστε τα λουλούδια σας τις πρωινές ώρες, ώστε να απορροφάται/ εξατμίζεται το νερό.

Προτιμήστε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Συμπτώματα και ευπαθείς ομάδες

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Περίπου το 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης, ενώ μόλις το 1% παρουσιάζουν σοβαρές διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως: πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, εμετός, πόνος στις αρθρώσεις, δυσκαμψία αυχένα, παράλυση, σπασμοί, απώλεια προσανατολισμού, μυϊκή αδυναμία, εξανθήματα στο δέρμα. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως 2-14 ημέρες μετά το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν σε 4-7 ημέρες. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου «απειλεί» κυρίως χρόνια πάσχοντες και ηλικιωμένα άτομα. Στις ευπαθείς ομάδες συγκαταλέγονται, επίσης, παιδιά και γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Διαβάστε επίσης