Χαμομήλι, ένας πολύτιμος “σύμμαχος” για την υγεία μας

Χαμομήλι, ένας πολύτιμος “σύμμαχος” για την υγεία μας

Το… ταπεινό χαμομήλι είναι ένα «φάρμακο» της φύσης, με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Καταπραΰνει το στομάχι, συμβάλλει στην καταπολέμηση λοιμώξεων και φλεγμονών και… διώχνει το άγχος.

Μονοετές αρωματικό φυτό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, το χαμομήλι χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα ως φάρμακο, από τους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Αιγυπτίους. Διαθέτει ηρεμιστικές, τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και αποτελεί έναν πολύτιμο «σύμμαχο» για τον οργανισμό μας, ενάντια στο κρύωμα, το ερεθισμένο στομάχι, τους πόνους, τις λοιμώξεις, το άγχος και την αϋπνία.

Το χαμομήλι και οι ιδιότητές του:

1.Συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Ανακουφίζει από το φούσκωμα και από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

2.Έχει αντισηπτική δράση. Δρα κατά της ουλίτιδας και είναι χρήσιμο για τις άφθες και για πλύσεις στην περιοχή των ματιών, σε περίπτωση μόλυνσης (κριθαράκι).

3.Έχετε μαύρους κύκλους ή πρήξιμο κάτω από τα μάτια; Οι κομπρέσες με χαμομήλι θα σας ανακουφίσουν.

4.Καταπολεμά τις φλεγμονές και έχει ενυδατική δράση. Θεωρείται ιδανικό για την ερεθισμένη επιδερμίδα, για τα εκζέματα, ακόμα και για την ξηροδερμία.

5.Χαμομήλι για τον πόνο; Και όμως είναι αλήθεια. Για το στομάχι, για τους πόνους περιόδου, για την ημικρανία, για τους πόνους στα οστά, η επίδρασή του είναι ευεργετική.

6.Θεωρείται εξαιρετικό… ηρεμιστικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, βελτιώνοντας, με αυτόν τον τρόπο και την ποιότητα του ύπνου μας.

Διαβάστε επίσης