«Ήτανε μια φορά» ο «Ψαρονίκος»…

«Ήτανε μια φορά» ο «Ψαρονίκος»…

Ο Νίκος Ξυλούρης έφυγε από την ζωή πολύ νωρίς, σε ηλικία 43 ετών, στις 8 Φεβρουαρίου 1980. Πρόλαβε όμως να γίνει σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας. Και έμεινε στην ιστορία ως ο «Αρχάγγελος της Κρήτης»…

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1936, στα Ανώγεια. Παιδί ακόμα, είδε τους Γερμανούς να καίνε το χωριό του και την οικογένειά του να ξεριζώνεται. Η «φωτιά» που είχε στην ψυχή του, η αγάπη του για την Κρήτη, έγινε γρήγορα τραγούδι. Ο «Ψαρονίκος» έμαθε λύρα, άρχισε να παίζει σε γάμους και πανηγύρια και, πριν κλείσει τα 18, είχε κάνει ήδη τις πρώτες εμφανίσεις του, σε νυκτερινά κέντρα του Ηρακλείου.

Το 1958, παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ουρανία Μελαμπιανάκη. Την ίδια χρονιά, ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο του, με τίτλο «Μια μαυροφόρα που περνά». Το νερό είχε μπει πια στο αυλάκι… Τα επόμενα χρόνια, ο «Ψαρονίκος» συνέχισε τις ηχογραφήσεις τραγουδιών, ενώ απέκτησε και το δικό του μουσικό κέντρο στο Ηράκλειο, με την επωνυμία «Ερωτόκριτος».

Ο δίσκος «Ανυφαντού» σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έδωσε στον Νίκο Ξυλούρη την ευκαιρία να συνεργαστεί με κορυφαίους συνθέτες, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Στα χρόνια της δικτατορίας, ο Ξυλούρης έγινε σύμβολο αντίστασης. Αρχικά, με τις εμφανίσεις του σε μπουάτ της Αθήνας και με τις συναυλίες του σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στην συνέχεια, με τα τραγούδια του στην παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο», δίπλα στον Κώστα Καζάκο και την Τζένη Καρέζη, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου.

Έχοντας ηχογραφήσει περίπου 30 δίσκους και ενώ είχε κερδίσει πια την αναγνώριση και την αγάπη του κοινού, για την κρυστάλλινη φωνή και το ήθος του, ο Νίκος Ξυλούρης κλήθηκε να δώσει μια άνιση μάχη. Στις 8 Φεβρουαρίου 1980, ο καρκίνος στέρησε από την Ελλάδα την σπουδαιότερη φωνή που έχει αναδείξει μέχρι σήμερα αυτός ο τόπος…

Διαβάστε επίσης