Ο Μύρων Μιχαηλίδης στο «τιμόνι» του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου

Ο Μύρων Μιχαηλίδης στο «τιμόνι» του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου

Ο διεθνούς φήμης Ηρακλειώτης αρχιμουσικός, Μύρων Μιχαηλίδης, αναλαμβάνει χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την ΔΕΠΤΑΗ, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, την περασμένη εβδομάδα. Δείτε το «βαρύ» βιογραφικό του. 

Ο Μύρων Μιχαηλίδης σπούδασε πιάνο με τον Δημήτρη Τουφεξή, στην Αθήνα και διεύθυνση ορχήστρας με τον Χανς – Μάρτιν Ράμπενσταϊν, στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Βερολίνου (UdK). Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια των Μιλτιάδη Καρύδη (Ακαδημία Καρλ Μαρία φον Βέμπερ Δρέσδης) και Σάιμον Ρατλ (Βερολίνο).

Έχει διευθύνει σημαντικές ορχήστρες, όπως οι Συμφωνικές Βερολίνου, Ρώμης, Μεξικού, Ιερουσαλήμ, Φιλαρμονικές Ενέσκου (Βουκουρέστι), Σλοβακίας (Μπρατισλάβα), Οδησσού, Ορχήστρες Ραδιοφωνιών Πράγας, Ρουμανίας. Έχει αναλάβει την μουσική διεύθυνση σε παραγωγές όπερας σε σημαντικά λυρικά θέατρα του εξωτερικού, όπως η Εθνική Όπερα της Σαγκάης, η Εθνική Όπερα του Βουκουρεστίου, η Κρατική Όπερα του Μπράουνσβάικ, η Όπερα της Ερφούρτης και η Όπερα της Τεργέστης, καθώς και σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (μεταξύ άλλων στην Φλωρεντία, στην Πράγα, στην Σικελία, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008).

Στην Ελλάδα, ο Μύρων Μιχαηλίδης συνεργάστηκε επανειλημμένα με όλες τις ορχήστρες, καθώς και με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Διατέλεσε για επτά χρόνια μόνιμος αρχιμουσικός της Όπερας Ανατολικής Σαξονίας. Την περίοδο 2004/11, ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ενώ την περίοδο 2011/2017 Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Έχει συμπράξει με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Paul Badura-Skoda, Salvatore Accardo, Aldo Ciccolini, Cyprien Katsaris, Ivo Pogorelich, Lars Vogt, Shlomo Mintz, Misha Maisky, Vadim Repin, Martino Tirimo, June Anderson, Cheryl Studer, Paata Burchuladze, Fazil Say και πολλοί άλλοι.

Έχει εκτενή δισκογραφία, στην οποία ξεχωρίζουν η ηχογράφηση των κονσέρτων 3 και 4 του Μπετόβεν. με τον πιανίστα  Άλντο Τσικκολίνι, για τον διεθνή κατάλογο της ΕΜΙ Classics, καθώς και CD με την NAXOS, που εγκαινίασε την σειρά Greek Classics, προτάθηκε από την εταιρεία για δύο Βραβεία Grammy και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις και εξαιρετικές κριτικές (πέντε Διαπασών περιοδικού Diapason, βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας Supersonic περιοδικού Pizzicato).

Τo 2009, απέσπασε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Το 2016, διακρίθηκε με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο «Απόλλων» από την Εταιρεία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την συνολική προσφορά του στις επιτυχίες του οργανισμού. Τελευταίος σταθμός του, η Όπερα και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, πρωτεύουσας του κρατιδίου της Θουριγγίας στην Γερμανία, όπου πήρε την θέση του γενικού διευθυντή.

Ο Μύρων Μιχαηλίδης θα παρουσιαστεί επίσημα από τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό,  σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, στις 10.30, στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου.

*(Με πληροφορίες από: www.myronmichailidis.com)

Διαβάστε επίσης